Hulpactie Koerden van Afrin

1 mei 2018 door

Shero is Koerd en nieuwe Niedorper. Vorige week had hij al een week lang geen contact meer met zijn familie die tot voor kort in de Noord Syrische stad Afrin woonde. Ze zijn eind januari door de Turkse opmars en bommen alles kwijt geraakt, weggejaagd uit de stad, het platteland op. Wel heeft hij nog enkele Facebook contacten, en op grond daarvan vertelt hij zijn verhaal.

Nieuws van de frontlijn
Ik maak me groot zorg om mijn zussen. Eén van hen werkte voor het waterbedrijf van Afrin. Ze kan niet terug naar haar werk in Afrin, te gevaarlijk. Koerdische werknemers, ook leraren worden gezocht en gekidnapt door Turkije en jihadisten. Zij begaan zulke schendingen om andere mensen af te schrikken en tegen te houden om terug te keren. Tegelijkertijd worden andere mensen uit omgeving van Damascus naar Afrin verhuisd om de lege huizen van de weggejaagde Koerden te bezetten. Ondanks dat terugkeer verboden is, nemen sommige burgers toch het risico, met soms akelige gevolgen. Zo werd de sportlerares Zozan Bashir Suleiman (geb. 1988) anderhalve week geleden ontvoerd bij een controlepost in de buurt van Tarnada. Met haar familie wilde ze terugkeren naar Afrin, maar werd gevangen genomen door twee strijders van het Vrije Leger, er waren ook twee Turkse soldaten bij aanwezig. De familie wist niet wat er gebeurde, de Turkse soldaten schreeuwden dat ze terroristen waren en brachten Zozan naar een onbekende bestemming.
De ouders proberen het lot van hun dochter te achterhalen. Volgens autoriteiten in Afrin is ze naar naar Kalas gebracht, een station dat nu als kazerne/gevangenis dienst doet. Maar dit bleek niet te kloppen, Zozan is spoorloos. De familie weet niet waar hun dochter is. Het gezin doet een beroep op alle mensenrechtenorganisaties om in te grijpen om het lot van Zozan te achterhalen.
#Afrin Media Center, M.v.g. Shero

Actie tot Pinksteren – mmv Gettogether
Tot Pinksteren zullen we u steeds op de hoogte houden. Er komt een Facebook pagina en ook is er een landingpagina op www.fenixkerk/NieuweBuren .
Het doel is om de nodige gelden binnen te krijgen, waarmee, als dat weer mogelijk is, de Koerdische familie en volksgenoten van Shero kunnen worden geholpen zodra er weer wat rust komt. Wie iets wil bijdragen kan dat doen via NL77 RABO 0344 9040 91 o.v.v. “Actie Koerden van Afrin”, t.n.v. Diaconie Prot. Gem. te Nieuwe Niedorp e.o. Veel of weinig, groot of klein, elke bijdrage is een steun in de rug. Ondertussen is Gettogether al liedjes aan het uitzoeken voor de bijeenkomst op Eerste Pinksterdag. Wat daar zeker niet in zal ontbreken is: You’ve got a friend, There is a rainbow, en Wade in the Water.

Mede namens St. Nieuwe Buren, en namens Shero, Hartelijke groet, Fokko F. Omta.