Burgerinitiatief Kleinschalige opvang (6)

2 maart 2016 door

Vorige week woensdag was de bijeenkomst van mensen, die wel iets zien in kleinschalige opvang. Een ruime vergadering van 21 mensen uit de voormalige gemeente Niedorp. Op een enorm getal zit niemand te wachten, maar onderdak bieden aan een behapbare, overzichtelijke groep van 30 tot 40 mensen, die hun huis en haard moesten ontvluchten: daar was eigenlijk iedereen volledig vóór. Maar het moet wel via de gemeente lopen; en via het COA. Niemand heeft er wat aan als we op eigen houtje en buiten de officiële instanties om zomaar wat gaan doen. Daar was ook iedereen het wel over eens. Daarom is er een voorlopig doel geformuleerd en een Werkgroep gevormd om dit ter hand te nemen. Persoonlijk wil ik wel zeggen dat ik heel erg blij was en verrast met de grote opkomst en de op samenwerking gerichte sfeer. “Waar twee of drie de koppen bij elkaar steken, daar … worden bergen verplaatst”.

Doel en Werkgroep
Het volgende doel kwam op de flap-over te staan: “We willen komen tot een PILOT voor kleinschalige opvang van zo’n 30 tot 40 vluchtelingen in één van onze dorpen”. Een ‘pilot’ wil zeggen dat het bedoeld is als een eer-ste voorbeeld van hoe opvang er uit zou kunnen zien. En mogelijk dat dit dan navolging vindt in andere dorpen en plaatsen. Hiermee is tegelijk gezegd dat het alleen kans van slagen heeft, als het in samenwerking ge-schiedt met de Gemeente en ook met het COA. Dat zal nog niet gemakkelijk zijn, omdat het beleid tot nu toe gericht was en is op veel grotere schaligheid. Maar het is ook zo dat daar de laatste weken verandering in komt. Steeds meer mensen, ook gemeentelijke autoriteiten en burgemeesters pleiten voor klein-schaligheid. Dus wie weet.
Deze week is de zevenkoppige Werkgroep aan de slag gegaan, teweten Jan Boeijink, Marianne Eelsing, Marja Hiemstra, Cor Klaver, Fokko Omta, Hajo van Otterloo, Mart Sevenhuijsen. We hebben onszelf voor de volgende week (week 10) al uitgenodigd bij de betreffende portefeuillehouder van het gemeentebestuur. Of dit zo snel gaat lukken is natuurlijk even afwachten. Maar nu reeds, zo zei een lid van de Werkgroep, heeft dit plan me al een heleboel positieve energie gegeven. Wordt vervolgd.
Hartelijke groet, ds. Fokko F. Omta.