Burgerinitiatief Vluchtelingenwerk (5) – voorbeeld

11 februari 2016 door

Een mooi voorbeeld van wat ons voor ogen staat, gebeurt al in Amsterdam Oost. Ik kreeg daarover een artikel uit het Parool toegespeeld. In een (kantoor)pand aan de Mauritskade worden vanaf half februari ongeveer 30 Syrische vluchtelingen opgevangen. Het gaat om een (tijdelijke) kleinschalige woonvoorziening, op initiatief van vrijwilligers van Gastvrij Oost. De vluchtelingen hebben al tijdelijke opvang in een sporthal achter de kiezen, daarna gingen ze naar tentenkamp Heumensoord in Nijmegen, een plek zonder enige privacy en zonder dagbesteding. De initiatiegroep Gastvrij Oost wil met kleinschalige opvang laten zien dat het ook anders kan. De ongeveer 30 bewoners zullen, met enige begeleiding van vrijwilligers en buurtbewoners, zelf hun huishouding en boekhouding voeren. Op die manier krijgen de vluchtelingen weer de regie over hun eigen leven.

Deelnemen aan de samenleving
Eén van de initiatiefneemsters, Loes Leatimia, zegt: “We vinden dat je vluchtelingen lokaal in de buurt moet opvangen, zodat ze direct kunnen deelnemen aan de samenleving. Dat is heel belangrijk om ze zo goed en snel mogelijk te laten integreren in de samenleving”. De vluchtelingen komen allemaal uit Syrië. Het gaat om twee gezinnen met kinderen, één alleenstaande vrouw en voor de rest alleenstaande mannen. Ze kennen elkaar vanuit de eerdere opvangplekken. Het pand aan de Mauritskade wordt momenteel geschikt gemaakt. Er zijn twee grote ruimtes, waar de gezinnen komen te wonen. De kantoorruimtes worden omgebouwd tot kamers – zonder stapelbedden – waar maximaal twee vluchtelingen per kamer zullen worden ondergebracht. De alleenstaande vrouw krijgt een kamer voor zichzelf.

Weer een beetje normaal leven
De vluchtelingen zullen zelf boodschappen doen, koken en de kinderen naar school brengen, zodat ze zo snel mogelijk weer een normaal leefritme krijgen. Enkele vrijwilligers worden opgeleid als beheerders, die de bewoners hierbij gaan ondersteunen. Anderen helpen bij het oefenen van de taal, en het oplossen van voorkomende vragen en problemen. Er is ook een buurtbijeenkomst geweest voor de omliggende bewoners. “De sfeer was goed”, zegt initiatiefneemster Leatimia, “Er kwamen zo’n veertig mensen op af. Veel mensen boden hulp aan”. Het initiatief Gastvrij Oost mag in ieder geval vijf maanden over het pand beschikken van Woningcorporatie Ymere. Kortom, een mooie vorm van samenwerking tussen buurt, bewoners, ondernemers, Woningbouwvereniging, Gemeente (stadsdeelraad), en … nieuwe Hollanders in spe.
Hartelijke groet, ds. Fokko F. Omta.