Daar word ik blij van

9 november 2020 door

Vorige week eindigde ik met een lichtpuntje en daar wil ik nu mee beginnen. Fietsend van Schoorl naar Niedorp, zag ik langs het brede pad richting de rotonde bij Verlaat een jongeman in de weer met een grijpstok in de ene en een afvalzak in de andere hand. Donkere rugzak over lange slobberjas, en met uitbundige haartooi, scannen zijn heldere ogen de brede berm, op zoek naar zwerfafval, plastiek zakken, blikjes, etc. Ik was hem inmiddels gepasseerd en vroeg me af of hij officieel bij de gemeente in dienst was of … Ik wist het niet, want in zijn uitdossing viel niets te herkennen van de huisstijl van Hollands Kroon, noch van enig ander particulier reinigingsbedrijf. Nieuwsgierig en inmiddels honderd meter verder, keerde ik mijn fiets en reed naar hem toe. ‘He, mag ik je wat vragen? … Ben je in dienst van de gemeente of doe je dit op eigen initiatief?”. Hij deed het op eigen initiatief. Dat vond ik mooi. We hadden een gesprekje waarin o.a. naar voren kwam dat in Duitsland veel minder weggeworpen blikjes voorkomen, omdat er daar statiegeld op wordt geheven.

Statiegeld! Ja, dat is zo’n lobby-isten dossier waarmee al vele staatssecretarissen zich het bos in hebben laten sturen. Steeds weer krijgt de verpakkingen-sector zelf de kans om tot vermindering te komen. Als ze daar volgend jaar niet met zeventig procent voor zorgen, dan gaat de overheid statiegeld verplicht stellen. Alleen dit gaat al zeker twintig jaar zo. Handige jongens, die lobbyisten. Maar gauw terug naar mijn lichtpuntje. Ik heb de jongeman hartelijk bedankt voor zijn initiatief. “Wat goed, dat je dat doet!”, zei ik, waarna we afscheid namen met duim omhoog. Hier werd ik echt even blij van!.


Ochtendgebed 22 november?

Dit is nog onder voorbehoud. Zoals bekend ligt de Fenixkerk vijf weken stil. Zondag 22 november is de laatste zondag van het Kerkelijk Jaar. Dan gedenken we jaarlijks de overledenen, waarvoor direct betrokkenen en nabestaanden worden uitgenodigd. Er zijn dan altijd meer mensen in de kerk dan gewoonlijk, iets wat nu vanwege corona een probleem zou vormen. Daarom hebben we de betrokkenen aangeschreven met een brief, en een kaars om zelf thuis te ontsteken, bij voorbeeld op die zondagochtend, de 22ste. En op die ochtend willen we in de kerk ook een beperkt ochtendgebed houden, waarin kaarsen worden aangestoken en de namen van de overledenen herdacht. Eén en ander uiteraard onder voorbehoud van de Cv-19 ontwikkelingen.

Hartelijke groet, ds. Fokko F. Omta