Een nieuw jaar, nieuw project

7 januari 2020 door

Het is maandag 5 januari als ik dit schrijf. Vanmorgen is van alles weer begonnen. Om te beginnen heb ik overlegd met Chantal Smak en Esther Kaper over een muzikaal project voor de viering op 15 maart a.s.. Dat komt in de plaats voor het projectkoor waarvan de dirigent na vorig jaar is gestopt. In de komende tijd zal ik af en toe iets schrijven en ook gaan we het bekend maken via Facebook, Instagram en Twitter.  

Vanmiddag: les gegeven op OBS de Snip, Groep 7: godsdienst. Nadat we in september zijn gestart met Siddharta die Boeddha werd, en na in december al twee lessen over Kerst, zijn we nu verder gegaan met Jezus, die Christus wordt genoemd en die vanmiddag zijn eerste volgelingen heeft geroepen. De overgang van Siddharta naar Jezus, van Boeddha naar Christus, is minder groot dan je misschien zou denken. Beide worden gezien als van hoge komaf, Boeddha was ooit de rijke kroonprins Siddharta, Christus wordt in de bijbel getekend als prins of zoon van God. Beide hebben hun hoge komaf, hun materiële of geestelijke rijkdom en aanzien niet als bezit aan de borst geklemd, maar er vrijwillig afstand van gedaan. Of liever gezegd: hun rijkdom gedeeld met ieder die dat wil. Dit brengt mij tot het volgende gedachten experiment.

Jezus en boeddha

Van Jezus wordt het verhaal verteld (Luc.18,18ff), dat op zekere dag een rijke en vooraanstaande jongeling bij hem komt, die iets extra’s wil doen. De gewone leefregels en geboden (niet stelen, niet doden, God en je naaste liefhebben enz.) zijn hem niet genoeg. Hij wil iets radicalers. Jezus is aangenaam verrast, iemand die zo gedreven is om echt ‘goed’ te leven: wat bijzonder! wat mooi!.  Hij kijkt hem aan en de man komt hem gelijk sympathiek voor. Iets extra’s???.  Nou, zegt Jezus dan: “verkoop alles wat je bezit, geef het weg en sluit je bij ons aan”. Het verhaal in de bijbel vertelt dan dat de rijke man voor die vérgaande consequentie terugschrikt. Want hij had zoveel, staat er als verklaring bij. Mijn gedachtenexperiment is nu dit: toen Jezus de jongeman had aangeraden om z’n hele bezit van de hand te doen, riep de man uit: ‘maar dat heb ik al gedaan!’. Hierop zei Jezus:  “Ik weet het, want vóór dat je bij mij kwam had ik je al onder de lotusboom gezien, je bent een mens zonder bedrog. Volg je hart en ga je eigen weg. Je leeft al onder een open hemel” (vgl. Joh.1,47ff).   

Maandelijkse Avondwijding vanaf januari

Omdat alle ruimtes in de Koppeling overdag steeds meer worden gebruikt voor activiteiten, gaan we uitwijken naar de donderdag avond, in aansluiting op het avondeten. De aanvangstijd wordt 19.15 uur. Een avondsluiting, een moment van stilte en inkeer alvorens we de nacht ingaan. In de komende tijd ontvangen alle bewoners van de Koppeling hierover een flyer. Kortom, een nieuw begin binnenkort in het nieuw begonnen jaar 2020.  

Eerste keer:      donderdag 23 januari
Plaats              de Koppeling
tijd:                   19.15 uur