Guilty pleasure

21 februari 2023 door

Komend weekend bezondig ik mij aan een “schuldige geneugte”. Het WK voetbal heb ik aan mijn neus voorbij laten gaan. Mijn middelste zoon Klaas deed hetzelfde. En toen hebben we afgesproken om als compensatie een wedstrijd te gaan bezoeken van mijn favoriete voetbalclub in Spanje. Nee, niet Barcelona, maar de Koninklijke. Het smetteloos witte tenue van Real Madrid heb ik altijd bewonderd. Ronaldo prefereerde ik boven Messie, maar de voetballer voor wie ik het grootste respect heb is de Kroaat Luka Modrić. Deze onvermoeibare en ongrijpbare spelmaker is al meer dan 10 jaar vaste basisspeler in Madrid en ik hoop hem en zijn companen komend weekend in levende lijve aan het werk te zien.

Prado
Behalve het Bernabeu stadion gaan we ook het Prado bezoeken, het beroemde museum. Daarin gaat het mij vooral om twee schilders: El Greco en Velasques. De laatste was een hofschilder, die het leven altijd van de zonnige kant bezag en keurig schilderde wat zijn opdrachtgevers van hem wilden.
El Greco daarentegen was een meer getroubleerde en vooral ook dwarse figuur. Op zijn schilderijen lijkt het alsof hij met zijn modellen en dus met zijn onderwerp graag een beetje de draak steekt. En dat werd hem niet altijd in dank afgenomen.
In opdracht van Philips II moest hij de heilige St.Mauritius schilderen, te samen met zijn medemartelaren. Het was bedoeld voor het altaar in het grote klooster Escorial. Maar toen het werk klaar was stond het de opdrachtgever helemaal niet aan. Philips kreeg er geen religieus gevoel bij. Het werk was hem te frivool en niet ernstig genoeg. De martelaren op het schilderij lijken eerder op half gestripte Olympische helden dan op gelovigen die hun leven gaven voor het geloof. Daardoor geeft het schilderij je eerder een gevoel van vreugdevolle genieting dan dat het devotie of eerbied oproept. Dus Philips was “not amused”. Het werk belandde in de kelders van het Klooster. Afijn, dit soort dingen wil ik in het echt bekijken.

Gastpredikant en gastorganist
Komende zondag zal André Wingelaar voorgaan in de Fenixkerk. Hij is predikant in Warmenhuizen en Dirkshorn. De gemeentezang wordt begeleid door Ina Terpstra-de Bruijne. Zij is de moeder van Saskia die afgelopen zondag nog actief was in de dienst. Beide kennen elkaar, zodat de dienst komende zondag wordt geleid en begeleid door een goed op elkaar ingewerkt team.