Herdenking WO-I en Schermerhorn-conferentie (11/11)

2 november 2018 door

Op Sint Maartensdag is er een bijzonder evenement in de Fenix en in de Roode Eenhoorn. We gaan die dag een eeuw terug in de tijd. Alles draait dan om de figuur en de gedachten van ds. N.J.C. Schermerhorn, die verbonden was aan de Kerk van Nieuwe Niedorp van 1894 tot 1929. Hij stond bekend als de “rooie dominee van Nierop”, was actief in de Socialistische Beweging van Domela Nieuwenhuis, hij was Vrijdenker, anti-alcoholist, en moest niets hebben van militaire dienst en wapentuig. Dat zal op 11 november mooi tot uiting komen als we officieel het einde van de Eerste Wereldoorlog, dan precies 100 jaar geleden, zullen herdenken. Hieronder volgt het Programma.

10.00 -11.00 uur: Herdenking einde WO-I
Een speciale dienst in de geest van Schermerhorn, zijn standpunt tegen militarisme, uitlopend op de symbolische Herdenking van de wapenstilstand van Compiègne, het einde van de Grote Oorlog (1914-1918) precies 100 jaar geleden. Medewerking wordt verleend door Iris (sopraan) en Geert (piano) e.v.a.

13.00-15.30 uur: Schermerhorn conferentie 
Een informatief en levendig evenement over het veelzijdige engagement van deze unieke voorganger – met artistieke en muzikale presentaties, in aanwezigheid van oud aanhangers, familie en … de dominee zelf!

Tussendoor en tijdens is er veel te zien en te genieten:
11.15 – 13.00 uur: Ontmoeting en Lunch  (versnaperingen/brood/soep in de Roode Eenhoorn zijn tegen vergoeding)
Na de herdenkingsviering is er ontmoeting met koffie &thee. En voor de blijvers en deelnemers aan het middag-evenement: lunch met broodjes en soep.

11.00-17.00 uur: doorlopende Tentoonstelling in Roode Eenhoorn
Gedurende de hele dag in De Roode Eenhoorn over Schermerhorn en zijn tijd in Nieuwe Niedorp, zijn activiteiten op gebied van Socialisme, Geheelonthouding en Anti-militarisme.

AANMELDING:  voor het middagdeel is gesloten

Deelnemende Instanties zijn: Historisch Niedorp, De Roode Eenhoorn; Protestantse Gemeente N.Niedorp e.o.

Mede namens initiator Niko Stammes,  Hartelijke groet, ds. Fokko F. Omta