Kerk en Vrede

4 november 2024 door

Twee jaar terug heb ik me aangemeld voor de Nieuwsbrief van PAX. Dat is de fusie sinds 2007 van twee voormalige vredes-organisaties, te weten het Protestantse IKV (Interkerkelijk Vredesberaad) en het Katholieke Pax Christi. In de 80- en 90-er jaren was de voorzitter van het IKV een vermaard, dan wel berucht persoon. Het was de uit Friesland afkomstige Mient Jan Faber. Hij was de motor achter de demonstratie tegen de Kruisraketten, door sommigen op handen gedragen, door anderen verguisd en gevreesd. Tegenwoordig vaart PAX een veel gematigder koers, ze zijn uiteraard tegen oorlog, maar niet tegen wapens. Ze veroordelen de agressie van Rusland, van Hamas, van Israël; onderhouden contacten met vredeorganisaties overal ter wereld en bieden ondersteuning aan minderheden die leiden onder oorlogsgeweld. Nu vind ik dit natuurlijk allemaal heel goed en correct, maar ja, het voegt ook niet zo veel toe. Althans, ik zou de dingen liever wat op scherp stellen. En zo stuitte ik op een andere, nog minder bekende organisatie: Kerk en Vrede.

Kerk en Vrede 100 jaar
Kerk en Vrede is opgericht in 1924 en viert dit jaar haar 100 jarig bestaan. Ze hebben een jubileum boek uitgegeven met de uitdagende titel: PACIFISME IN TIJDEN VAN OORLOG. Toen ik er over las, dacht ik gelijk: hier wil ik meer over weten. Want dat iedereen tegen oorlog is, ja dat geloof ik wel. Totdat er een zeker gevaar dreigt, dan weten we niet hoe snel we naar Amerika kijken. En nu de Amerikanen wat minder gretig de trekker overhalen, zetten we massaal in op zelf: Herbewapenen en het vergroten van slagkracht. Ik vind het heel moeilijk om mijn positie daartegen te bepalen. Ik weet het eenvoudig niet. Maar er klakkeloos in meedeinen wil ik zeker ook niet.
Juist daarom heb ik gelijk dat boek over Pacifisme in tijden van Oorlog besteld.
En ook bracht het mij op het idee om als de wiedeweerga contact op te nemen met Niko Stammes.

Hoezo dat?
Wel, toen Kerk en Vrede werd opgericht (1924), was hier in Niedorp een zeer bekende vredesapostel werkzaam, te weten ds. N.J.C. Schermerhorn. Die was indirect bij de oprichting van Kerk en Vrede betrokken, hij behoorde zelfs tot de meest radicale (anarchistische) vleugel ervan.
Dus verstuurde ik het volgende appje:

Beste Niko,
ik hoop dat het jou en Je dierbaren goed gaat,
qua gezondheid, onderlinge harmonie en genegenheid.
Wat denk je? Wordt het weer es tijd voor een lezing ter ere en gedachtenis
aan jouw geliefde Roode Dominee?
Ik heb denk ik een goede en zeer passende kandidaat voor de Tweede Schermerhorn lezing.
Een vrouw deze keer, iemand … die gepokt en gemazeld is in de Vredesbeweging. Hgrffo
.

We hebben afgesproken dat ik achter de mogelijk spreekster aanga en als het wat wordt, dat we dan in februari of maart weer een Schermerhorn-lezing organiseren. Weet u nog? De vorige keer was dat de bekende rabbijn Awraham Soetendorp. De beoogde spreekster voor de volgende lezing is de samensteller van het jubileumboek. Volgende keer meer.
Hgr. ds. Fokko F. Omta