Kerst-Advent middag in de Fenix en WK (3)

7 december 2022 door

Komende maandag 12 dec. ben je van harte welkom in de aangenaam verwarmde kerkruimte. Deze Kerst-Advent middag is voor sympathisanten, vrienden en leden van de Fenixkerk.
Er is koffie, thee, iets lekkers, een verhaal, gedicht, en niet te vergeten MUZIEK van klarinet en orgel, kortom een gezellige middag voor ieder die bevriend, vertrouwd of enige verbinding gevoelt met de Fenixkerk en de mensen aldaar.
Het begint om 14.00 uur en om 16.00 gaat ieder met een verrassing weer naar huis.
Meldt je voor de zekerheid even aan bij Anneke Nieuwenhuizen:
0226-411907 of anneke.nieuwspijk@gmail.com

Hebben wij recht van spreken? – over dubbele moraal (WK (3))
Als je geen wedstrijden kijkt op TV, hou je flink wat tijd over. Dus léés ik veel over het WK en volg het nieuws. Ook alle meningen die je via talkshows om je oren krijgt: de One-Love band om de arm van de Duitse minister (Nancy Faeser), het zorgvuldig verborgen speldje van Conny Helder, de omzwaai van Quatar (nu ineens wel vier tot vijf honderd dode werknemers), etc. etc.
In het Midden-Oosten begrijpen ze niets van onze, veelal Europese, kritiek. Arabieren zijn vooral trots en blij dat dit grote festijn nu eens bij hén plaatsvindt. Ze willen graag laten zien hoe goed ze dit toernooi hebben voorbereid, met perfecte voorzieningen, die zeker niet onder doen voor welk Westers land ook. “Wij zijn óók modern” lijken ze uit te dragen, zonder dat we onze tradities geweld aan doen. Dus kun je op een grote parkeerplaats tussen alle auto’s zo maar mannen op een matje zien knielen voor de SaLat, het gebed dat vrome Moslims vijf maal per dag bidden.
Maken we ons in Europa schuldig aan morele arrogantie? Die vraag wordt onontkoombaar opgeroepen door de Cartoon van Tjeerd Royaards, die in Trouw stond, zie link. Vrouwe Europa kijkt wég van de kapseizende bootjes en verdrinkende vluchtelingen, die wanhopig en tevergeefs op haar veilige rug proberen te klimmen. Ze heeft slechts aandacht voor de in Arabische kledij gehulde Emir van Quatar tegenover haar, die ze verwijtend de les leest vanwege omgekomen arbeiders onder zijn voeten. Nee, Arabieren begrijpen niets van de morele arrogantie waarmee wij hen de les lezen.  Zie : https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fcartoonmovement.com%2Fcartoonist%2F95&psig=AOvVaw2B9U2wSH5bghxFsOA5oVam&ust=1670532362932000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCIjriJiw6PsCFQAAAAAdAAAAABAD)

Louis: de nieuwe JC ?
Ondertussen blijft de ster van Louis stijgen. Wat Johan Cruijff voor het Nederlandse voetbal heeft gepresteerd wordt inmiddels benaderd en bij voortgaand succes op dit WK door Van Gaal zelfs overstegen. De eerste hymne op zijn performance heeft hij al binnen, gezongen door Lenny Kuhr: De Admiraal (wijze: de troubadour), tijdens een uitzending van Even tot hier.

Het is on-Nederlands,
dat loeren op een counterkans
hij laat ons winnen zonder glans,
de Admiraal, Louis van Gaal.

Dat saaie Vijf-Drie-Twee:
Je valt in slaap voor de TV
maar ja hij scoort er punten mee
De admiraal, Louis van Gaal.

 Fraai? ‘t-Is niet fraai,
‘t-is niet fraai, Van Gaal,
maar Van Gaal
weet hoe we het moeten doen.

Hartelijke Groet, ds. Fokko F. Omta