Korte metten

30 november 2020 door

De uitdrukking ‘korte metten maken’ betekent zoiets als ‘doortastend optreden’, niet te lang omzeuren, maar zonder omhaal van woorden je punt maken. Het woord ‘metten’ heeft van oorsprong met de Katholieke liturgie te maken, met de heilige ‘mis’, waarin de eucharistie wordt gevierd. De priester die ‘korte metten maakt’ – korte missen – kan rekenen op veel waardering. Die houdt namelijk geen ellenlange verhalen, leest geen ellenlang formulieren voor, maar zort ervoor dat de mis niet te lang duurt, en dat mensen op tijd weer naar huis kunnen. In Protestantse kring geldt dezelfde waardering voor de predikant die korte en bondige preken houdt. Daarom beleven we nu gouden tijden, want in de Fenix houden we weer diensten, maar kort en krachtig. Drie kwartier en dan gaat ieder weer zijns weegs. Er wordt alleen door een voorzanger gezongen, en de afstand is natuurlijk anderhalve meter. We zijn doorgaans met ongeveer 20 vaste klanten, en daarnaast incidentele gasten en voorbijgangers, zodat het aantal mooi binnen de 30 blijft. Welkom, en als je zeker wilt zijn van plaats, ga dan even telefonisch of digitaal langst Durk Spijksma onze scriba/secretaris  (zie boven)

 

Licht

Op weg naar het licht: dat kun je altijd wel als thema nemen in deze donkere tijd van december en zeker dit jaar. En Kerst noem ik dan de Komst of de Geboorte van het licht. Afgelopen zondag ging het over de ietwat moedeloze Abraham, die ooit mistroostig naar de sterrenhemel keek, omdat de toekomst voor hem gesloten leek. Het hielp. Aangespoord door een innerlijke stem klom hij uit de donkere put waar hij zichzelf had ín-geprakkizeerd. En van het ene op het andere moment was hij verrast door de vele, vele lichtjes die daar toch flonkerden aan de donkere hemel, bemoedigd als hij was door een myriade van sterren. Licht op je pad, ieder heeft het nodig en daarom geef ik hier onder graag het gebed om licht, dat oorspronkelijk afkomstig is uit Saoedi Arabië.

Geef licht in mijn hart,
en licht in mijn ziel
licht op mijn tong,
licht in mijn ogen
en licht in mijn oren.

Geef licht aan mijn rechter-
en licht aan mijn linker-hand.
Licht achter mij
en licht voor mij uit.

Geef licht in mijn spieren
en licht in mijn vlees,
licht in mijn bloed,
licht in mijn haar
en licht op mijn huid.

Geef mij licht,
versterk mijn licht,
maar mij tot licht
voor de ander.


De nieuwe Fenix is uit

Zo bijzonder als de vorige, speciale Corona editie is ie niet, maar het Advent- en Kerstnummer van ons kwartaalblad De Fenix mag er ook zijn, met informatie over de op stapel staande Kerst Film, en Kerst- Openlucht viering in Oude Niedorp (24/12), een overpeinzing getiteld “Licht of Donker”; én niet in de laatste plaats, een interview met onze geachte Burgemeester Rian van Dam. Dat is toch ook niet te versmaden. Zelf verspreiden we de Fenix onder de vaste abonnees, maar als je denkt, hé, ik wil em ook wel es inzien, geef dan een seintje of wip even aan in de Fenixkerk, en je krijgt een exemplaar con amore et benedictione. Oftewel: met liefde en zegen.

Hartelijke Groet, ffo.