Liedjes van protest on a “perfect day”

9 maart 2015 door

Uitvoering-viering Projectkoor 2015
Dit  jaar zingt het `Fenixkerk-Projectkoor vooral liedjes van Pete Seeger (1919-2014), activist en vader van de Amerikaanse folk, met mooie nummers als My land is your land, Give me that old time religion; If I had a hammer. Het nummer Turn, turn, turn, bekend van Byrds, is oorspronkelijk van Seeger.

Het lied Turn, turn, turn
gaat direct terug op het bijbelboek Prediker, een gedicht over de tijd. Alles heeft een eigen moment heeft om te gebeuren. Je kunt dingen niet dwingen, niet verhaasten. Want alles eist z´n eigen tijd op, elke fase, elk proces, om te ontkiemen, groeien, bloeien, zaad te geven, af te sterven. Het heeft geen zin om dergelijke ontwikkelingen te willen opjagen. Maar in de wereld lijkt het wel aan alle kanten op te lopen: de spanning, de ergernis, de wedloop richting alles wat rijkdom, macht of welvaart belooft. De steeds koortsachtiger drang van vluchtelingen om in een Westers land te komen, hetzij levend of dood. Of de blijvend oplopende spanning tussen Rusland/Putin en de Europese unie/Oekraiene, die elk op eigen wijze, in expansiedrift weinig voor elkaar onderdoen. Doe es een beetje rustig, zou je ze willen toeschreeuwen, denk na en doe es even niets! Keer om, draai je om. Turn, turn, turn!. Of: Als ik een hamer had, dan zou ik de vrede er wel uit willen timmeren! Of erin! Maar ja, dat lukt natuurlijk niet. En zingen is altijd beter, ook veel aardiger en leuker dan in elkaar timmeren of schreeuwen.

Niedorpers en Meerpenen
Zingen en muziek maken: dat gaat het uit Meerpenen en Niedorpers geformeerde Projectkoor doen, heerlijke swingende liedjes. Het geheel staat onder leiding van Marja Dignum, wordt begeleid door Bert Huibers (piano), Jan Janson (bas), André Vlaar (drums), Brigit Jansson (gitaar). De voorganger is ds. Fokko F. Omta.
De Uitvoering-vieringen zijn op zondag 15/3, om 10.00 u in de Fenixkerk N.Niedorp;
en op zondag 22/3 om 09.30 u in de Langewegkerk te Slootdorp.

Om met Lou Reed te spreken, dat wordt twee maal een “Perfect Day”.
Ik zie naar u uit.                              Hartelijke groet, ds. Fokko F. Omta.