Met een Maserati kun je aankomen (22/6)

17 juni 2014 door

Zondag gaat het over de vraag: waar kun je mee aankomen? Om te beginnen kun je dat vragen met betrekking tot medemensen, in de persoonlijke sfeer bij voorbeeld. Waar kom ik mee aan als iemand jarig is? Maar ook in de maatschappelijke sfeer en de wereld van arbeid, met betrekking tot collega´s, in vergaderingen of ontmoetingen in de werksfeer, in de politiek en noem maar op. Waar kan ik mee aankomen? Hoe benader ik mensen? En wat daarin altijd meespeelt is: Wat is je doel, wat wil je bereiken? Wil je iemand echt ontmoeten, wil je echt “bij” die ander komen? Of wil je iets gedaan krijgen? En hoe doe je dat? Probeer je iemand gunstig te stemmen? Of wil je hem of haar eigenlijk voorbij streven, overtroeven, imponeren?

Deze weken vindt de parlementaire enquete plaats naar het gedrag van bestuurders van Woningbouwcorporaties. De één reed rond in een Maserati, een soort halve raceauto. Een ander verschafte zich een jaarsalaris van rond een half miljoen. De één zal zeggen: ja, daar kun je mee aankomen. Als je dan een gesprek voert met een wethouder volkshuisvesting dan is natuurlijk duidelijk wie de baas is. Maar de Enquetecommissie vond een Maserati en Sociale woningbouw toch minder goed bij elkaar passen.

De profeet Micha vraagt “waar je mee aan kunt komen” met betrekking tot God: Hoe zal ik voor God verschijnen? Waarmee kan ik bij de Heer aankomen? Moet ik dan allerlei geschenken meesjouwen? Onvoorstelbare offers brengen? Moet ik dan alles opzij zetten om God te plezieren? Nee, zegt Micha, doe maar gewoon!. Wat er van je gevraagd wordt, lief mensenkind, is niet anders dan: recht te doen, getrouwheid lief te hebben en op een eenvoudige manier vanuit je geloof te leven, voor God en voor mensen. Ten slotte, op een nog weer andere  manier wordt dezelfde vraag in het Evangelie gesteld door een rijke man, die bij Jezus komt en dan vraagt: Hoe moet ik bij God aankomen, hoe moet ik me opstellen zodat ik deel krijg aan het eeuwige leven?

Deze rijke man komt niet met een Maserati bij Jezus aan. Integendeel, hij is heel bescheiden, en ook zeer respectvol. Zelfs zo, dat Jezus hem wel mag, Jezus kreeg hem lief. Hoe het verder gaat, dat ga ik zondag (22/6) uit de doeken doen.      Hgr. ffo.