Nieuwe Buren zondag (1e Pinksterdag, zondag 10.00 uur)

5 juni 2019 door

Pinksteren is een ‘feest van de geest’. De VPRO schermde enkele jaren geleden met diezelfde slogan – ‘feest van de geest’. Daarin klonk de oorspronkelijke betekenis door van VPRO, weinigen weten dat nog: Vrijzinnige Protestantse Radio Omroep. Het meest verwante beeld van Geest is Wind. De wind die waait waarheen zij wil; die een vuurtje kan aanwakkeren, hetzij tot verterend vuur, hetzij tot kalme gloed van liefde en compassie. De geest is als de wind die over alle grenzen heen waait, over muren tussen ras, kleur en geloof; de geest die ook als duif wordt voor gesteld die vrede brengt en mensen aan elkaar verbindt. De geest als bruggenbouwer. Ja, dat zijn allemaal mooie beelden! In de samenkomst op Pinksterochtend gaan we dat ook uitbeelden in de Fenix. Dit gebeurt onder leiding van Mona, een vrouw uit Aleppo, kunstenares. Een soort workshop voor kinderen en als plaats is voor wie dat wil. Kortom, er wordt kunst gemaakt rond het thema geest, vuur en vrede.  
Ook is er muziek van Peshmerga (op de Doedoek, fluit), Moustafa (Boezak, tamboer) en horen we liederen van de zangeres Rojin. Zij komt helemaal uit Arnhem om voor en met Oude en Nieuwe buren in Niedorp te zingen. Tegen 12 uur is er Afghaanse Rijst en Kip van Mina Lalee: om te beginnen voor de mensen van ver. En als er genoeg is maken we er nog meer van door samen te delen.

Nieuwe Buren een jaar later
Vorig jaar draaide de samenkomst helemaal rond de Koerden van Afrin. Nu op 1e Pinksterdag wordt verteld wat er sindsdien is gebeurd in en rond Afrin, Idlip en Aleppo. We bekijken een filmpje dat ter plaatse is opgenomen, en we kunnen zien wat er met de hulp vorig jaar is gedaan. Maar nog steeds is de situatie verre van rooskleurig, in de naastgelegen provincie Idlip wordt nog steeds gevochten.

Wij zullen bidden en nadenken: in ieder geval ons concentreren op vrede in Syrië en in de wereld: dat er ruimte komt voor alle groepen om hun leven vorm te geven zoals hun eigen geest hen dat ingeeft. En dat men die ruimte ook gunt aan elkaar, als dat eens zou kunnen. Ieder welkom.

Datum                          Fenixkerk, zondag 09 juni om 10.00 uur.
Muziek en zang         door Moustafa, Peshmar en zangeres Rojin
O.l.v.                            Fokko F. Omta
Over Syrië                   Moustafa en Shero
Workshop (kids) ….. Schilderen; door Mona
Na afloop                     koffie/thee en ontmoeting om ongeveer 11.15 uur
Tot besluit                   Gerechten uit Afganistan: 11.45 uur.
Iets bijdagen?             De kollekte geeft daartoe de kans.