Projectkoor 2015 – Turn! Turn! Turn! Alles heeft z’n tijd

27 november 2014 door

De Inschrijving/ aanmelding voor het Projectkoor 2015 is geopend. Op dinsdag 13 januari gaat de eerste van 8 repetities van start. Op het programma staan vooral liedjes van Pete Seeger (1919-2014), activist en vader van de Amerikaanse folk. O.a. Turn, turn, turn gecoverd door vele artiesten en groepen (zoals Byrds), Forever young, en Give me that old time religion. Pete Seeger is juist dit jaar overleden op 27 jan. jl.. Hij heeft velen geïnspireerd, o.a. Bob Dylan. Tot op hoge leeftijd trad hij op en liet het zingen van zijn liedjes steeds meer over aan het publiek, dat hem op handen droeg. Zijn klassiekers, zoals het prachtige If I had a hammer, steunden de strijd van arbeiders en mensenrechten.

Met name het lied Turn, turn, turn past goed bij ons jaarthema, te weten De moed om te dimmen. Het lied is vrijwel een letterlijke weergave van Prediker 3, een gedicht over de gedachte dat alles een eigen tijd heeft om te gebeuren. Ook: dat alles een eigen tijd opeist om te gebeuren. Je kunt dingen niet dwingen, niet verhaasten. Want alles heeft tijd nodig, elke fase, elk proces om te ontkiemen, te groeien, bloeien, zaad te geven, vrucht, en af te sterven. Het heeft geen zin om dergelijke ontwikkelingen te willen opjagen. Maar in de wereld lijkt het wel aan alle kanten op te lopen: de spanning, de ergernis, de koortsachtige wedloop richting alles wat rijkdom, macht of welvaart belooft. De steeds wanhopiger drang van vluchtelingen om in een Westers land te komen, hetzij levend of dood. Of de blijvend oplopende spanning tussen Rusland/Putin en de Europese unie /Navo, die elk op eigen wijze, in expansiedrift weinig voor elkaar onderdoen.

Slow down a bit, zou je ze willen toeschreeuwen, denk na en doe es even niets! Heb de moed om te dimmen. Draai om, draai je om. Turn, turn, turn!. Kortom, het thema heeft wél weer een serieuze achtergrond. Maar de liedjes zijn mooi en heerlijk om te zingen. En zingen is altijd beter, ook veel aardiger en leuker dan mensen iets toe-schreeuwen. Kortom, wie zin heeft, voor het eerst of na eerdere goede ervaring, is welkom om aan de zevende editie mee te doen.

Plaats:                              Fenixkerk Nieuwe Niedorp Dorpsstraat 179
Eerste Repetitie:            vanaf dinsdag 13 jan. 2015; verder: 20/1, 27/1 enz.
Tijd:                                  19.30 – 21.30 uur
Uitvoering-viering:       15 maart in Nieuwe Niedorp; 22 maart in Slootdorp
Opgave:                            mail to: ds.omta-niedorp@fenixkerk.nl