Terugblik interculturele sportbeoefening

13 september 2016 door

vond het wel een spannend weekje vorige week. Eerst was er op donderdag het mini voetbaltoernooi samen met VV Nieuwe Niedorp en uitgenodigde Nieuwe Buren (erkende asielzoekers). Altijd afwachten of en hoeveel mensen komen opdagen. Ik hoopte op 10 tot 15. Er kwamen er 17. Dat was mooi.
Het Vierde Elftal was ook vertegenwoordigd, onder anderen met bewezen routiniers als Martin Roodjes, Tommie Hindriks en Dirk Mantel. Er werden vier gemengde teams geformeerd van 6 personen die op een half veld tegen elkaar speelden. Blauw tegen Zwart-1, en Geel tegen Zwart-2. Daarna speelden de Winnaars tegen elkaar in de finale en de anderen in de schaduw finale. Team Geel, hoe kan het ook anders, werd kampioen, bestaande uit Kaled Ibrahiem (Waarland), Shero Khalil (N.Niedorp), Hoessam en Motassen (beide uit t Zand), en de twee Niedorper sterren Dennis Neilen en Ties Akkerman. Zij allen kregen een gouden plak omgehangen. Graag dank ik allen die hebben meegewerkt, met name René namens de club, Shero namens de Nieuwe Buren, Nettie als scheids, Joke en Carla (Kantine), Sylvia (financien), Marja (EHBO), en de andere leden van de Werkgroep. Bijzondere dank aan Bakkerij Koning (heerlijke gevulde koek), Rogier (schoenen op maat, RoCo sport). Als mogelijke follow up gaan we de deelnemers polsen of ze voor een wekelijkse training voelen. Mogelijk kan dan de recreantentraining van VVN.Niedorp weer van de grond komen. De beste inburgering vindt plaats door gewoon leuke dingen te doen, samen.

Openluchtviering
Daarna volgde op zondag de Openluchtviering in Oude Niedorp. Het ‘weer’ was wederom prima, hoewel ik zaterdag avond na de voorspelling om acht uur nog wel wat in de rats zat. Maar de zon scheen zo uitbundig dat sommigen de schaduw opzochten. Drie jonge muzikanten (Emma, Bram, Geert) van 17 en 18 jaar: dat was voor mijzelf vooraf ook een beetje tricky, omdat ik van huis uit merkte hoe moeilijk het voor ze is om een tijdstip te vinden waarop ze echt alle drie tegelijk kunnen repeteren. Wat hebben ze het toch druk, die jongeren!. Maar ik ben zeer blij met het resultaat. Het indringende nummer over Nine Eleven (Falling man) over een man die uit een van de torens naar beneden sprong, het relativerende liedje Totdat de Bom valt van Doe Maar, en het lied What the world needs now is love: ze klonken prachtig in de openluchtkerk van Oude Niedorp. Mooi gezongen en gespeeld, en wat een akoestiek. Dat kwam natuurlijk mede door de uitstekende verzorging van het geluid door Harko. Bijzonder mooi passend in het geheel waren ook de twee gedichten die Victoria had uitgekozen, waarvan ik één hieronder laat volgen. Dank, ook, aan Carla en Theo, Peter en Margreet en anderen wier namen vaker vallen, omdat er nooit tevergeefs een beroep op hen wordt gedaan. De Prot. Armenvoogdij voor de ondersteuning en de Irish Cottage voor de aangename nadronk. Volgend jaar weer op de tweede zondag in september. De aanwezigen werden heengezonden met het gedicht Er is een andere lucht van Emily Dickinson:

Er is een andere lucht
Zonnig en wolkeloos
En er schijnt ander zonlicht,
Ook als het donker is –
Schrik niet van dorre bossen, ( )
Schrik niet van een stil veld –
Er is hier een klein bos
Waar nooit het blad vergeelt –
Hier is een tuin veel zonniger –
Waar ’t nooit gevroren heeft,
In zijn steeds frisse bloemen
Hoor ik de bij blij zoemen,
Dat ieder mens, zo mijn gebed:
Eens in die tuin zal komen
.
Hierna volgde nog het lied: In the arms of an angel. Ik kan me geen betere plaats denken.
Hartelijke groet, ds. Fokko F. Omta.