The Passion in Nieuwe Niedorp

22 september 2014 door

Werkstuk no. 30 op de Floralia was een indrukwekkende, tien meter hoge afbeelding getiteld the PASSION. Het betrof de reusachtige gestalte van een Christus figuur tegen de oude Maartenstoren van Nieuwe Niedorp . In het gras beneden ligt het verlichte kruis al klaar. Maar de Christus kijkt schuin omhoog, in oneindige verten, alsof hij het tijdelijke leven al te boven is.

De vriendengroep “Het Sluisje”, genoemd naar de plek waar ze ooit zijn begonnen als Floralia-kunstenaars, heeft zich laten inspireren door de TV productie The Passion, waarin de laatste dagen van het leven van Jezus Christus worden nagespeeld. De keuze werd mede ingegeven door de locatie van toren en kerk. Vorige jaren verzorgden de leden van het Sluisje een topstuk in de buitencategorie bij het speeltuintje tegenover Prins Maurits. Met allemaal opgroeiende koters moesten de ambities qua grootte en omvang ietwat worden bijgesteld. Maar dat de kwaliteit daar niet onder heeft geleden, heeft de vriendengroep meer dan duidelijk gemaakt. Het kunstwerk met de prachtige verlichting in de avonduren maakte grote indruk. Mensen werden er soms “helemaal stil van”.

In Middeleeuwen werd vaak een bijzonder plek uitgekozen, als men een kerk wilde bouwen, een plek waar mensen op de een of andere manier het hogere een beetje dichterbij voelden. Men sprak dan van zgn. krachtlijnen, die op een dergelijke plek bij elkaar komen en zich samenvoegen tot iets extra’s, een plaats van buiten-gewone inspiratie (powerspot). Een dergelijke bundeling van krachten voelden sommige mensen dus ook in de gebloemde uitwerking van The Passion, nl. het samenkomen van kunstzinnige verbeelding, samen met de spirituele betekenis van onderwerp en plek, leidend tot iets extra´s om stil van te worden. Heel mooi! En bijzonder geslaagd om zo in te spelen op de plaats van de ´handeling’; en de themakeuze af te stemmen op de spirituele functie en betekenis van toren en kerk. Graag wil ik de bedenkers en makers, alle leden van de vriendengroep Het Sluisje feliciteren met het bijzondere en mooie resultaat!.

Hartelijke Groeten, ds. Fokko F. Omta