Tussen twee Vuren

8 september 2023 door

Het thema in de Openluchtviering (10/9) gaat over VUUR. Ooit laaide er verterend vuur in de, sindsdien, Ruïnekerk van Oude Niedorp. Maar nu gaat het over VUUR als beeld, als metafoor voor – schrik niet – religieuze bevlogenheid. Je mag het ook Spirituele Passie noemen, Innerlijke Gedrevenheid, of Personal Drive. Je hebt mensen met meer en mensen met minder vuur in hun borst. De één is vurig van geest en hart, de ander is kalm, raakt niet zo maar van zijn/haar stuk: zo iemand heet COOL. Als je “cool” bent, dan heeft dat wel een positieve bijklank. Maar als je ‘kil’ bent, een kille persoon …. of nog erger een ‘lauw’ persoon … Nu ja, je bent natuurlijk die je bent. En ook doorgaans lauwe of kille personen hebben toch ook wel eens een moment waarop ook zíj ergens voor in vuur en vlam raken. En dan telt het ook dubbel.

Soorten van VUUR
Maar het ene vuur is het andere niet. Je hart kan branden van ambitie, maar ambitie waar voor??!! De ene persoon wordt helemaal gelukkig van b.v. het werken met dieren, een ander wil liever mensen verzorgen. Een leerkracht wil bezig zijn met kinderen, werkers in de verzorging hebben het liefst van doen met ouderen. Je kunt gek zijn van techniek en sleutelen; of jezelf verliezen in gesprekken voeren met anderen. De één vindt vooral de inhoud van het werk belangrijk, de ander kijkt toch meer naar de verdiensten.

Caugh between two fires – The Three Degrees
Een oud liedje van The Three Degrees gaat over iemand die zich gevangen voelt tussen twee liefdes.
Aan de ene kant heeft ze een verstandige en zorgzame echtgenoot, die borg staat voor zekerheid en een vast bestaan, hij heeft twee banen en brengt geld binnen, en is dus heel veel afwezig.
Daarnaast houdt ze ook van een man die haar verlangens beantwoordt; die haar alles geeft, waar de ander geen tijd voor heeft of geen oog …. Bij hem voelt ze zich echt vrouw en bemind.
Zo voelt ze zich klem zitten, gevangen tussen twee soorten van vuur: tussen LOVE and DESIRE.
Ergens in het Evangelie spreekt Jezus over twee heren, die je kunt dienen, maar die elkaar eigenlijk uitsluiten. Je kunt niet God dienen – zegt Jezus – en tegelijk de Mammon.
Beide gaan niet samen, uiteindelijk zul je een keuze moeten maken voor de één of voor de ander (Mattheus 6, 24). Als mensen zitten we vaak tussen twee vuren en vinden we het moeilijk om een keus te maken.  (volgende keer meer).