Van “ut het raek sloegen” tot openluchtviering

23 juni 2013 door

Afgelopen zaterdag is de ruïnekerk van Oude Niedorp heropend. Ik aarzel een beetje met het woord “heropend”, want van boven is de kerk al “open” sinds 1978 toen de bliksem “raek sloeg”.  De toenmalige predikant, ds. De Geus, werd op die onstuimige en stormachtige zondagmorgen gebeld door een kerkvoogd van Oude Niedorp, die in grote consternatie door de hoorn riep: “ut het raek sloegen, ut het raek sloegen; de Kerk!!!”. Sinds die dag zijn er geen reguliere diensten meer gehouden in Oude Niedorp, hoewel de kerk daarna wel dag en nacht “open” is geweest.

De kerk is nooit herbouwd, wel werden er jarenlang culturele activiteiten georganiseerd, maar begin deze eeuw werd de ruimte onveilig vanwege losse stenen en gesloten voor publiek. Maar nu is de kerk weer veilig gemaakt, en is er van binnen een prachtige ruimte om opnieuw culturele en sociale activiteiten te ontplooien. En ja, waarom dan niet ook een openluchtviering. Zelf speelde ik al eens met deze gedachte, voor in het prachtige, af en toe belaagde gras van de Fenixkerk, maar de ruïnekerk in Oude Niedorp is natuurlijk een veel betere plek. Want je bent dan niet alleen in de open lucht, maar tegelijk ook nog eens ín de kerk!. Bijzonder geschikt denk ik voor Niedorps Fanfare om voor de muziek te zorgen. In volledige bezetting zouden zij in een gewone kerk, zoals de Fenix, het dak er maar afblazen, maar in Oude Niedorp hoeven we daar niet meer bang voor te zijn.

Misschien een aardig idee voor 2014. Ik kom hier na de vakantie zeker een keer op terug. Voor nu feliciteer ik Oude Niedorp met dit bijzondere monument. Hopelijk komen er vele mooie activiteiten, opdat het dorp leve en bloeie!

Hartelijke groet, ds. Fokko F. Omta