Vrij op 5 mei?

29 april 2024 door

Komende zondag, op de eerste zondag in mei hebben de Fenixgangers “vrij”. Het is dan tenslotte Bevrijdingsdag. Maar natuurlijk niet helemaal. Want we worden wel verwacht in de Lucaskerk waar een bijzondere viering is. Je kunt daarover vast lezen in hun bijdrage in dit blad.
Eerlijk gezegd konden we in de Fenix geen predikant vinden. Zelf heb ik op 5 mei dienst in de Trefpuntkerk te BoL. Dat ik daar een deel van de week werk, heeft dezelfde oorzaak:
Er heerst namelijk een aanzwellend tekort aan predikanten in Nederland. Je zou het misschien niet verwachten, omdat er her en der kerken worden gesloten. Maar het aantal beschikbare Dienaars van het Woord slinkt nog sneller dan het aantal geloofsgemeenschappen.
Je zou bijna denken dat predikanten als leveranciers van Gods Woord nog sneller van het geloof vallen dan hun zondagse klanten. Maar ik denk dat het aan iets anders ligt: nl. de vergrijzing, die natuurlijk ook in de kerken toeslaat. En ik denk dat je de luxe (!!!) van naar de kerk gaan op zondag nog wel heel lang volhoudt.
Desnoods met behulp van een rollator plaatsnemen in de bank, genieten van de muziek, de liederen en gebeden; en je laven aan een spiritueel stichtelijk woord van de voorganger-: dat alles hou je langer vol dan het vóórbereiden, bedenken en uitwerken van al dat moois. Als je bij wijze van spreken een traplift nodig hebt om de kansel op te komen teneinde de genoemde (spirituele) heerlijkheden uit te serveren, dan houdt het op.
Anders gezegd, uit eten gaan in een goed restaurant, kun je heel lang volhouden. Maar om als kok de keuken van dat restaurant op niveau te houden en om de topgerechten aan de gasten voor te schotelen: dat vergt toch meer energie.
De consument houdt het langer vol dan degene die moet leveren. Dus leggen predikanten eerder het loodje (of het bijltje er bij neer), dan dat gemeenteleden hun rituele zondagsbeleving laten varen. Komende zondag (5 mei) dus allen vrij! Én welkom in de Lucaskerk!!!.